Ce înseamnă full hybrid

Full hybrid-ul este un tip de sistem de propulsie utilizat în vehiculele hibride, care combină două sau mai multe surse de energie pentru a propulsa vehiculul. Acest sistem este proiectat pentru a oferi o eficiență energetică ridicată și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Funcționare

Într-un sistem full hybrid, vehiculul poate fi propulsat fie de motorul electric, fie de motorul cu ardere internă, sau de ambele simultan. Sistemul poate schimba între aceste surse de energie în funcție de cerințele de conducere și de nivelul de încărcare a bateriei.

Moduri de funcționare

Există mai multe moduri de funcționare într-un sistem full hybrid, printre care:

  • Mod electric: Vehiculul este propulsat exclusiv de motorul electric, iar motorul cu ardere internă este oprit. Această modalitate este utilizată în special în condiții de trafic urban sau la viteze reduse.
  • Mod hibrid: Ambele surse de energie sunt folosite simultan pentru a propulsa vehiculul. Acest mod este utilizat în general în timpul accelerației sau la viteze mai mari, când este necesară o putere suplimentară.
  • Mod de încărcare: Motorul cu ardere internă poate fi folosit pentru a încărca bateria vehiculului atunci când nivelul acesteia este scăzut. Acest mod este activat de obicei în timpul decelerării sau a frânării, când energia cinetică este convertită în energie electrică și stocată în baterie.

Avantaje

Full hybrid-ul oferă mai multe avantaje, printre care:

  • O mai mare eficiență energetică, deoarece sistemul poate utiliza motorul electric în condiții de trafic urban și motorul cu ardere internă în condiții de viteză constantă pe autostradă.
  • O reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării, deoarece vehiculul poate funcționa pe motorul electric în modul urban, unde poluarea este adesea mai mare.
  • O mai bună autonomie, deoarece bateria vehiculului poate fi încărcată și utilizată pentru a propulsa vehiculul în modul electric, fără a fi nevoie de alimentare externă.

Exemple de vehicule full hybrid

Mulți producători auto au dezvoltat vehicule full hybrid pentru a răspunde cererii tot mai mari de vehicule mai eficiente din punct de vedere energetic. Printre exemplele populare se numără:

Producător Model
Toyota Prius
Honda Insight
Ford Escape Hybrid

Aceste vehicule combină performanța și eficiența pentru a oferi șoferilor o experiență de conducere mai plăcută și mai sustenabilă.

Photo of author

Agos

Lasă un comentariu